Obłędna serniko-szarlotka
A gdyby tak połączyć Sernik i Szarlotkę? Otrzymamy ciasto wymarzone 🙂
Co potrzebujesz?
Spód:
- 100g mąki migdałowej d-nuts
- Łyżka miodu (20g)
- Kilka kropel aromatu waniliowego
- Szczypta Soli
- 1 żółtko
Masa jabłkowa:
Prażone jabłka z dodatkiem słodzidła. W przepisie został użyty 1 mały słoik jabłek od babci. Około 300 g. Można je kupić w sklepie albo przygotować samodzielnie w garnku.
Masa sernikowa
- 250 g skyra albo twarogu sernikowego
- 1 Jajko
- Łyżka Budyniu (np. toffi, 10g)
- Łyżka Odżywki białkowej (opcjonalnie)
- Łyżka lub dwie miodu
- Mała szczypta soli
Wykonanie:
➡️ Składniki na spód zagnieść rękoma. Wyłożyć do natłuszczonej foremki, zostawiajac trochę ciasta na kruszonkę. Podziabać lekko widelcem.
➡️ na spód wyłożyć ostudzone jabłka. Można opcjonalnie posypać szczyptą cynamonu.
➡️ składniki na sernik wymieszać porządnie trzepaczką i wylać na jabłka. Wierzch posypać pozostałą kruszonką.
➡️ włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180° na 20 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160° i zapiekać kolejne 20 minut. Do zarumienienia.
Przed zjedzeniem odczekać chwilę i podać chłodne 🙂
Smacznego!
Przepis autorstwa naszej ambasadorki Zuzanny Afrykańskiej.
Najnowsze komentarze