CIASTO SNICKERS

Dnuts

Co potrzebujesz?

Spód ciasta:

  • 100 g herbatników
  • 20 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Krem:

  • 50 g czekolady deserowej
  • 150 ml śmietany 30%
  • 250 g mascarpone

Masa:

  • 2 garście orzechów
  • 90 g cukru
  • 60 ml śmietany 30%
  • 50 g masła

Polewa:

  • 70 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 20-30 ml śmietany 30%

Przepis na formę o średnicy 18 cm

Przygotowanie

Spód ciasta

Blendujemy herbatniki. Masło roztapiamy z czekoladą i dodajemy do ciastek. Spód formy wykładamy papierem, a następnie wsypujemy ciastka. Ugniatamy i wstawiamy do lodówki.

Krem

Śmietanę podgrzewamy, ale tak, żeby się nie zagotowała. W misce kruszymy czekoladę i zalewamy śmietaną. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Wystudzoną masę miksujemy z mascarpone i wykładamy na spód.

Masa

Cukier roztapiamy na suchej patelni. Nie mieszamy, ale równocześnie uważamy, żeby się nie przypalił. Gdy cukier się rozpuści i zarumieni, dodajemy masło i śmietankę. Jeśli jest za gęste, dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietanki. Mieszamy i wrzucamy orzechy. Studzimy i wykładamy na krem.

Polewa

Roztapiamy czekoladę z resztą składników i polewamy po górze. Jeśli czekolada słabo się roztapia, dodajcie więcej masła lub śmietanki. Z wierzchu posypujemy orzechami i gotowe.

Smacznego!

Przepis autorstwa @cossiegotuje

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja




    Call Now Button