Chrznowe pulpeciki
Co potrzebujesz ?
- 3 białe kiełbaski surowe
- 200ml mleka
- 40g masła
- 2 łyżki mąki kukurydzianej/pszennej
- 60ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki chrzanu (jeśli lubicie ostre dajcie więcej)
- sól i pieprz do smaku
- garść suszonej żurawiny
- gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
1. Kiełbasę wyjąć z osłonek, wymieszać w misce i uformować pulpeciki po czym przesmażyć je na patelni i odstawić na bok.
2.W garnku rozpuścić masło po czym dodać do niego mąkę kukurydzianą i dosłownie chwilę razem podsmażyć na małym ogniu. Następnie do tak przygotowanej zasmażki wlać mleko wymieszane ze śmietaną oraz chrzanem i energicznie mieszać trzepaczką do zgęstnienia. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Na dno naczynka żaroodpornego wylać sos chrzanowy i posypać go suszoną żurawiną po czym ułożyć na nim przygotowane wcześniej pulpety a wierzch udekorować gałązka rozmarynu i całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C (góra-dół) na 35-40 min.
Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia
Ostatnie wpisy
Kategorie
Tagi
ciasto
ciasto korzenne
daktyle
domowa granola
domowa nutella
domowe wypieki
fit sernik
fit wypieki
granola
kostki kokosowe
mąka
mąka migdałowa
nutella
orzechy
orzechy laskowe
owsianka
pieczenie bez mąki
proste wypieki
przepis
sernik
sernik bez pieczenia
sernik na zimno
sernik z orzechów
szarlotka
wypieki
zdrowe śniadanie
śniadanie
Najnowsze komentarze