Co potrzebujesz?
- 2 szklanki płatków owsianych
- Łyżeczka cynamonu
- 50 g orzechow włoskich dnuts
- 50 g orzechów laskowych dnuts
- 50 g migdałów naturalnych dnuts
- 30 g łuskanych ziaren słonecznika dnuts
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- garść rodzynek golden jumbo dnuts
- garść suszonej żurawiny dnuts
- 3 łyzki oleju np. kokosowego lub lnianego
- szczypta soli
Wykonanie:
Do jednej miski wsyp dwie szklanki płatków owsianych. Płatki owsiane polej trzema łyżkami oleju. Dodaj jeszcze płaską łyżkę cynamonu. Wszystkie składniki z płatkami owsianymi bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw. W drugiej misce wymieszaj orzechy, nasiona i miód z cukrem. Na dwie szklanki płatków owsianych używamy około 200 gramów mieszanki orzechów i nasion oraz pestek. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach minimum 28/40 cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę z płatkami owsianymi połącz z mieszanką nasion i orzechów. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Granolę piecz łącznie 100 minut. Pamiętaj aby co 10-20 min granolę delikatnie wymieszać.
Smacznego!
Wskazówki do tego przepisu:
– Większe orzechy możesz wcześniej posiekać nożem.
– Jeżeli nie masz odpowiedniej blaszki możesz użyć również blaszki z piekarnika.
Najnowsze komentarze