Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami
Co potrzebujesz ?
- 700 g marchwi
- 3 jajka
- 160 ml oleju
- 100 g cukru trzcinowego lub słodzika
- 200 g mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki imbiru
- 1 -2 łyżki żurawiny d-nuts
- 1 – 2 łyżki drobno posiekanych orzechów d-nuts (np. nerkowców, orzechów włoskich)
- cukier puder (do posypania ciasta)
Przygotowanie:
1. Umyć i obrać marchew. Następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
3. Do startej marchwi dodać olej oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać.
4. Po połączeniu się składników, dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać.
5. Gdy masa stanie się jednolita, należy przełożyć ją do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok 40-45 min. Sprawdzamy wykałaczką do suchego patyczka.
7. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ostatnie wpisy
Kategorie
Tagi
ciasto
ciasto korzenne
daktyle
domowa granola
domowa nutella
domowe wypieki
fit sernik
fit wypieki
granola
kostki kokosowe
mąka
mąka migdałowa
nutella
orzechy
orzechy laskowe
owsianka
pieczenie bez mąki
proste wypieki
przepis
sernik
sernik bez pieczenia
sernik na zimno
sernik z orzechów
szarlotka
wypieki
zdrowe śniadanie
śniadanie
Najnowsze komentarze