Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami

 Co potrzebujesz ?

  • 700 g marchwi
  • 3 jajka
  • 160 ml oleju
  • 100 g cukru trzcinowego lub słodzika
  • 200 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • otarta skórka z jednej pomarańczy
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 1 -2 łyżki żurawiny d-nuts
  • 1 – 2 łyżki drobno posiekanych orzechów d-nuts (np. nerkowców, orzechów włoskich)
  • cukier puder (do posypania ciasta)

Przygotowanie:

1. Umyć i obrać marchew. Następnie zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
3. Do startej marchwi dodać olej oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać.
4. Po połączeniu się składników, dodać pozostałe składniki i ponownie wymieszać.
5. Gdy masa stanie się jednolita, należy przełożyć ją do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok 40-45 min. Sprawdzamy wykałaczką do suchego patyczka.
7. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja




    Call Now Button