Budyniowiec daktylowy

Co potrzebujesz ?

  • 34 biszkopty małe bez cukru
  • 2 budynie czekoladowe bez cukru
  • 700ml mleka
  • 5 łyżek erytrtolu lub innego słodzidła
  • 4 łyżki żelatyny
  • 10 łyżek wody
  • 100g daktyli
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • Kilka łyżek wody z moczenia daktyli
  • Szczypta soli
  • 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  • Daktyle kakaowe do dekoracji

Przygotowanie:

1. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć 17 sztuk biszkoptów. Odstawić na bok. W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia.

2. Z 700ml zimnego mleka odlać 100ml, wsypać do niego budyń oraz erytrytol i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego budyń wymieszany z mlekiem i erytrytolem oraz żelatynę i całość gotować przez około 1 minutę. Odstawić do lekkiego wystudzenia uważając by masa się nie ścięła za mocno. Gdy już trochę przestygnie przelać całość na biszkopty, a na wierzch wyłożyć pozostałą część biszkoptów i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

3.Jeśli masa budyniową stężeje przygotować solony karmel z daktyli.

4.Sparzone przez 20min daktyle wrzucić do misy blendera, dodać kilka łyżek wody w której się moczyły, szczyptę soli oraz masło orzechowe i zblendować na jednolitą gładką masę. Masa musi być na tyle gęsta by dało się ją spokojnie rozsmarować, więc w razie potrzeby można dodać więcej wody. Całość dokładnie rozprowadzić na biszkoptach, a następnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Ciasto udekorować daktylami kakaowymi.

Przepis by @fit_gosiasamosia

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja




    Call Now Button