Budyniowiec daktylowy
Co potrzebujesz ?
- 34 biszkopty małe bez cukru
- 2 budynie czekoladowe bez cukru
- 700ml mleka
- 5 łyżek erytrtolu lub innego słodzidła
- 4 łyżki żelatyny
- 10 łyżek wody
- 100g daktyli
- 2 łyżeczki masła orzechowego
- Kilka łyżek wody z moczenia daktyli
- Szczypta soli
- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
- Daktyle kakaowe do dekoracji
Przygotowanie:
1. Na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć 17 sztuk biszkoptów. Odstawić na bok. W międzyczasie zalać żelatynę wodą i odstawić do napęcznienia.
2. Z 700ml zimnego mleka odlać 100ml, wsypać do niego budyń oraz erytrytol i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego budyń wymieszany z mlekiem i erytrytolem oraz żelatynę i całość gotować przez około 1 minutę. Odstawić do lekkiego wystudzenia uważając by masa się nie ścięła za mocno. Gdy już trochę przestygnie przelać całość na biszkopty, a na wierzch wyłożyć pozostałą część biszkoptów i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
3.Jeśli masa budyniową stężeje przygotować solony karmel z daktyli.
4.Sparzone przez 20min daktyle wrzucić do misy blendera, dodać kilka łyżek wody w której się moczyły, szczyptę soli oraz masło orzechowe i zblendować na jednolitą gładką masę. Masa musi być na tyle gęsta by dało się ją spokojnie rozsmarować, więc w razie potrzeby można dodać więcej wody. Całość dokładnie rozprowadzić na biszkoptach, a następnie polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą. Ciasto udekorować daktylami kakaowymi.
Przepis by @fit_gosiasamosia
Najnowsze komentarze