Tarta z pistacjami
Co potrzebujesz ?
SPÓD TARTY
- 150g płatków owsianych zmielonych na pył
- 100g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- 150g jogurtu naturalnego
- 100g masła
- 3 łyżki erytrtolu lub dowolnego słodzidła
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
MASA Z BATATÓW
- 1kg ugotowanych batatów
- 2 jajka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cynamonu
- kilka łyżek syropu daktylowego (najlepiej jest dosłodzić według swoim upodobań i próbować przed dodaniem jajek)
- odrobina otartej skórki z pomarańczy
- 150g posiekanych pistacji
Przygotowanie:
1. Na stolnice wysypać mąkę z płatków owsianych oraz orkiszową/pszenną, proszek do pieczenia, erytrtol, żółtko, starte na tarce masło i całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Wyłożyć nim blachę do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15min, a po upływie czasu podpiec ją w temperaturze 200°C przez 15 min.
2. Podczas gdy spód ciasta jest w piekarniku do dużej miski wrzucić ugotowane i zblendowane bataty, cynamon, syrop daktylowy, jogurt naturalny,otartą skórkę z pomarańczy, jajka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
3.Całość wyłożyć na podpieczony spód i wstawić ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 170°C i piec przez 35-40 min. Wystudzoną tartę udekorować posiekanymi pistacjami.
Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia
Najnowsze komentarze