Tarta z pistacjami

 Co potrzebujesz ?

SPÓD TARTY

  • 150g płatków owsianych zmielonych na pył
  • 100g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • 150g jogurtu naturalnego
  • 100g masła
  • 3 łyżki erytrtolu lub dowolnego słodzidła
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

MASA Z BATATÓW

  • 1kg ugotowanych batatów
  • 2 jajka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • kilka łyżek syropu daktylowego (najlepiej jest dosłodzić według swoim upodobań i próbować przed dodaniem jajek)
  • odrobina otartej skórki z pomarańczy
  • 150g posiekanych pistacji

Przygotowanie:

1. Na stolnice wysypać mąkę z płatków owsianych oraz orkiszową/pszenną, proszek do pieczenia, erytrtol, żółtko, starte na tarce masło i całość zagnieść na jednolite, gładkie ciasto. Wyłożyć nim blachę do pieczenia, ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na 15min, a po upływie czasu podpiec ją w temperaturze 200°C przez 15 min.

2. Podczas gdy spód ciasta jest w piekarniku do dużej miski wrzucić ugotowane i zblendowane bataty, cynamon, syrop daktylowy, jogurt naturalny,otartą skórkę z pomarańczy, jajka i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

3.Całość wyłożyć na podpieczony spód i wstawić ponownie do piekarnika, tym razem nagrzanego do 170°C i piec przez 35-40 min. Wystudzoną tartę udekorować posiekanymi pistacjami.

Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja




    Call Now Button