Tarta z migdałami
Co potrzebujesz ?
Składniki na spód tarty:
- 150g daktyli
- 70g płatków owsianych
- 60g migdałów
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- kilka łyżek wody pozostałej po namoczeniu daktyli
Krem czekoladowy:
- 2 awokado
- 2 banany
- 4 łyżeczki kakao
- 3 łyżeczki erytrytolu lub innego słodzika
- 2 łyżki napęczniałej żelatyny w kilku łyżkach wody
Do dekoracji:
- 2 banany
- migdały
Przygotowanie:
1.Do misy blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować na jednolitą masę. Następnie wyłożyć nią dokładnie całą blaszkę do tarty i włożyć do lodówki.
2.W kolejnym etapie ponownie do misy blendera wrzucić awokado, banany, kakao, erytrytol i całość dokładnie zmiksować na jednolitą gładką masę po czym pod sam koniec delikatnie wlewać rozpuszczoną w rondelku żelatynę zahartowaną w kilku łyżkach kremu czekoladowego i jeszcze przez chwilę miksować. Całość wylać na schłodzony spód tarty wyłożony bananami pokrojonymi w plasterki. Tartę udekorować migdałami i po raz kolejny włożyć do lodówki na kilka godzin.
Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia
Ostatnie wpisy
Kategorie
Tagi
ciasto
ciasto korzenne
daktyle
domowa granola
domowa nutella
domowe wypieki
fit sernik
fit wypieki
granola
kostki kokosowe
mąka
mąka migdałowa
nutella
orzechy
orzechy laskowe
owsianka
pieczenie bez mąki
proste wypieki
przepis
sernik
sernik bez pieczenia
sernik na zimno
sernik z orzechów
szarlotka
wypieki
zdrowe śniadanie
śniadanie
Najnowsze komentarze