Sernik z nerkowców z waniliową nutą
Co potrzebujesz?
Sernik – masa
• 300 g nerkowców dnuts
• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
• 4 łyżki cukru / ksylitolu (lub innego zamiennika)
• 2 łyżki soku z cytryny
• 4 łyżeczki oleju kokosowego
• 200 ml napoju roślinnego np. migdałowego
Spód
• 50 g migdałów naturalnych dnuts
• 50 g orzechów włoskich dnuts
• 5 łyżek płatków owsianych
• 8 daktyli suszonych dnuts (40 g)
• 3 łyzeczki oleju kokosowego
Wykonanie:
Nerkowce moczymy w wodzie co najmniej 6 godzin (a najlepiej całą noc). Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut, a następnie odlewamy wodę. Wszystkie składniki na spód mielimy w blenderze i wykładamy formę, o średnicy 18 cm masą i wkładamy do lodówki.
Odlewamy wodę z nerkowców, a następnie wszystkie składniki na sernik przekładamy do blendera i mielimy na gładką masę. Przekładamy do formy na spód schłodzony w lodówce i sernik jest gotowy do jedzenia. Smacznego!
Najnowsze komentarze