PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE Z ORZECHAMI

 Co potrzebujesz ?

  • 5 dużych jajek
  • 80 ml oleju
  • 160 ml mleka
  • 250 g mąki pszennej tortowej przesianej
  • 25 g kakao
  • 160 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady posiekanej (można więcej)

KRÓWKA Z ORZECHAMI:

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietanki 30%

BITA ŚMIETANA:

  • 660 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
  • 3 opakowania śmietan-fix

Przygotowanie:

CIASTO:

  1. Mieszamy razem składniki sypkie, a w drugiej misce mieszamy składniki mokre.
  2. Następnie do mokrych dodajemy suche i je łączymy.
  3. Powstałą masę wylewamy do blaszki 25×30 cm.
  4. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  5. Pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180C, funkcja góra-dół.
  6. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy na dwa blaty.
  7. Można lekko nasączyć słodkim naparem z kawy.

KRÓWKA Z ORZECHAMI:

  1. Mieszamy razem składniki sypkie, a w drugiej misce mieszamy składniki mokre.
  2. Następnie do mokrych dodajemy suche i je łączymy.
  1. Orzechy siekamy. Dobrze, gdy są i w całości, i mniejsze kawałki. 
  2. Orzechy mieszamy z masą krówkową i wylewamy na dolny blat ciasta.

BITA ŚMIETANA:

  1. Wszystkie składniki miksujemy na sztywną masę.
  2. ¼ odkładamy do dekoracji.
  3. Pozostałą masę wykładamy i wyrównujemy.
  4. Przykrywamy drugim blatem ciasta.

POLEWA CZEKOLADOWA:

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy ze śmietanką.
  2. Jeżeli masa jest za mało płynna, lekko ją ogrzewamy i dodajemy jeszcze kilka mililitrów śmietanki.
  3. Następnie wylewamy na ciasto i wyrównujemy, po czym chłodzimy.
  4. Na końcu dekorujemy bitą śmietaną za pomocą rękawa cukierniczego i orzechami.

Smacznego!

Przepis autorstwa
@przepis_na_slodko

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja




    Call Now Button