Obłędna serniko-szarlotka

sernik szarlotka

A gdyby tak połączyć Sernik i Szarlotkę? Otrzymamy ciasto wymarzone 🙂

Co potrzebujesz?

Spód:

Masa jabłkowa:

Prażone jabłka z dodatkiem słodzidła. W przepisie został użyty 1 mały słoik jabłek od babci. Około 300 g. Można je kupić w sklepie albo przygotować samodzielnie w garnku.

Masa sernikowa

  • 250 g skyra albo twarogu sernikowego
  • 1 Jajko
  • Łyżka Budyniu (np. toffi, 10g)
  • Łyżka Odżywki białkowej (opcjonalnie)
  • Łyżka lub dwie miodu
  • Mała szczypta soli

Wykonanie:

➡️ Składniki na spód zagnieść rękoma. Wyłożyć do natłuszczonej foremki, zostawiajac trochę ciasta na kruszonkę. Podziabać lekko widelcem.
➡️ na spód wyłożyć ostudzone jabłka. Można opcjonalnie posypać szczyptą cynamonu.
➡️ składniki na sernik wymieszać porządnie trzepaczką i wylać na jabłka. Wierzch posypać pozostałą kruszonką.
➡️ włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180° na 20 minut i po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160° i zapiekać kolejne 20 minut. Do zarumienienia.

Przed zjedzeniem odczekać chwilę i podać chłodne 🙂

Smacznego!

Przepis autorstwa naszej ambasadorki Zuzanny Afrykańskiej.

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja