Malinowy sernik chia
Co potrzebujesz ?
Składniki na blaszkę 18cm
- 600g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
- 2 galaretki malinowe (po 75g)
- 5 łyżek nasionek Chia
- 0,5 łyżki erytrtolu lub innego słodzika
- biszkopciki bez cukru
- maliny
- 500ml wody
- odrobiną mleka do moczenia biszkoptów
Przygotowanie:
1.W zagotowanej wodzie dokładnie rozpuścić galaretki z erytrtolem i odstawić do przestudzenia.
2.Gdy galaretka będzie już chłodna wlać ją do misy robota kuchennego w której znajduje się ser oraz nasionka Chia i całość dokładnie zmiksować na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowany ser należy odstawić na 30min na bok by nasionka lekko napęczniały i nie opadały na dno.
3.W wyłożonej papierem do pieczenia foremce ułożyć jedną warstwę na drugiej biszkoptów namoczonych w mleku, a następnie wylać na to całą masę serową dokładnie rozmieszaną z nasionami. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy sernik już stężeje udekorować malinami i opcjonalnie rozetkami z sera twarogowego lub bitej śmietany.
Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia
Najnowsze komentarze