Fit orzechowiec
Co potrzebujesz ?
SPÓD
- 150g płatków owsianych
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 50ml mleka migdałowego/owsianego/kokosowego/krowiego
- 1 łyżka daktylowego syropu lub erytrytolu
- 1 łyżka oleju kokosowego
SOLONY KARMEL
- 250g suszonych daktyli namoczonych w wodzie
- 2 łyżki masła orzechowego
- odrobina soli
- 1 łyżka oleju kokosowego
WIERZCH
- 2 garści orzechów ziemnych
- 60g rozpuszczonej gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
1.Do misy blendera wrzucić płatki owsiane, mąkę migdałową, słodzidło, olej kokosowy i całość zmiksować na jednolitą masę. Wyłożyć nią dokładnie całą foremkę wyłożona papierem do pieczenia i wstawić do lodówki na 30 min.
2.W następnym etapie do misy blendera wrzucić namoczone we wrzącej wodzie daktyle, masło orzechowe, sól, olej kokosowy i całość zmiksować na jednolitą, gładką i gęstą masę. Następnie wyłożyć ją na schłodzony spód.
3.Na wierzch solonego karmelu z daktyli wysypać równomiernie orzechy ziemne, a całość polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą i wstawić do lodówki do porządnego schłodzenia.
Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia
Ostatnie wpisy
Kategorie
Tagi
ciasto
ciasto korzenne
daktyle
domowa granola
domowa nutella
domowe wypieki
fit sernik
fit wypieki
granola
kostki kokosowe
mąka
mąka migdałowa
nutella
orzechy
orzechy laskowe
owsianka
pieczenie bez mąki
proste wypieki
przepis
sernik
sernik bez pieczenia
sernik na zimno
sernik z orzechów
szarlotka
wypieki
zdrowe śniadanie
śniadanie
Najnowsze komentarze