Domowa granola

Co potrzebujesz?

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • Łyżeczka cynamonu
  • 50 g orzechow włoskich dnuts
  • 50 g orzechów laskowych dnuts
  • 50 g migdałów naturalnych dnuts
  • 30 g łuskanych ziaren słonecznika dnuts
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • garść rodzynek golden jumbo dnuts
  • garść suszonej żurawiny dnuts
  • 3 łyzki oleju np. kokosowego lub lnianego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do jednej miski wsyp dwie szklanki płatków owsianych. Płatki owsiane polej trzema łyżkami oleju. Dodaj jeszcze płaską łyżkę cynamonu. Wszystkie składniki z płatkami owsianymi bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw. W drugiej misce wymieszaj orzechy, nasiona i miód z cukrem. Na dwie szklanki płatków owsianych używamy około 200 gramów mieszanki orzechów i nasion oraz pestek. Przygotuj blaszkę do pieczenia o wymiarach minimum 28/40 cm. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mieszankę z płatkami owsianymi połącz z mieszanką nasion i orzechów. Całość bardzo dokładnie wymieszaj i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Granolę piecz łącznie 100 minut. Pamiętaj aby co 10-20 min granolę delikatnie wymieszać.

Smacznego!

Wskazówki do tego przepisu:

– Większe orzechy możesz wcześniej posiekać nożem.

– Jeżeli nie masz odpowiedniej blaszki możesz użyć również blaszki z piekarnika.

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja