Chleb z czarnuszką

 Co potrzebujesz ?

  • 400g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 100g mąki orkiszowej jasnej
  • 100g mąki pszennej
  • 50g otrębów pszennych
  • 550 ml wody
  • 2,5 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 25g drożdży
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu

Przygotowanie:

1.Do miski wsypać pokruszone drożdże, cukier lub miód, letnią (ale nie gorąca) wodę, 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 15-20min.

2. Do tak przygotowanego rozczynu wsypać pozostałe mąki, sól, otręby, czarnuszkę, pozostałą wodę, olej i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5h.

3. Z wyrośniętego ciasta  na podsypanym mąką blacie uformować chleb i odstawić na bok, a w między czasie do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z pokrywą i włączyć piekarnik na 200°C (góra-dół) i razem z tym naczyniem go nagrzewać.

4.Gdy piekarnik się  nagrzeje do naczynia włożyć chleb i piec 30 min. pod przykryciem a następnie kolejne 30 min bez pokrywy. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.

Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja




    Call Now Button