Co potrzebujesz ?
- 400g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 100g mąki orkiszowej jasnej
- 100g mąki pszennej
- 50g otrębów pszennych
- 550 ml wody
- 2,5 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżki czarnuszki
- 25g drożdży
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
Przygotowanie:
1.Do miski wsypać pokruszone drożdże, cukier lub miód, letnią (ale nie gorąca) wodę, 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem na 15-20min.
2. Do tak przygotowanego rozczynu wsypać pozostałe mąki, sól, otręby, czarnuszkę, pozostałą wodę, olej i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 1,5h.
3. Z wyrośniętego ciasta na podsypanym mąką blacie uformować chleb i odstawić na bok, a w między czasie do piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z pokrywą i włączyć piekarnik na 200°C (góra-dół) i razem z tym naczyniem go nagrzewać.
4.Gdy piekarnik się nagrzeje do naczynia włożyć chleb i piec 30 min. pod przykryciem a następnie kolejne 30 min bez pokrywy. Upieczony chleb wyłożyć na kratkę i pozostawić do wystudzenia.
Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia
Najnowsze komentarze