Co potrzebujesz ?
- 200g mąki orkiszowej jasnej
- 50g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 90g erytrytolu lub z 10 łyżek syropu daktylowego
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
- 80g roztopionego masła
- 150-200 ml mleka
- 33 szt. daktyli suszonych kakaowych lub porzeczkowych
- 1 jajo do posmarowania rogalików
Przygotowanie:
1. Do miski pokruszyć drożdże, dodać syrop daktylowy, 50 ml ciepłego mleka (nie może być gorące !) oraz 4 łyżki mąki orkiszowej jasnej (z tych 200g) i wszystko dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min.
2.Po upływie czasu do tak przygotowanego zaczynu wlać pozostałe ciepło mleko, dodać rozpuszczone masło (ale nie gorące), wymieszaną i przesianą mąkę oraz erytrytol/syrop daktylowy i wszystko dokładnie wymieszać oraz zagnieść na jednolite ciasto (w razie potrzeby dosypać więcej mąki obojętnie której lub dolać więcej mleka). Odstawić przykryte ściereczką na 1,5h do wyrośnięcia.
3. Z wyrośniętego i podzielonego na kilka części ciasta rozwałkować koła i przy pomocy noża podzielić je na podłużne trójkąty, a następnie nałożyć na nie daktyle i zwinąć ciasto w kształt rogalika.
4.Przygotowane rogaliki ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na 20 min do ponownego wyrośnięcia. Następnie posmarować je rozmąconym jajkiem i piec w 180°C przez ok. 15-20 min. do zarumienienia.
Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia
Najnowsze komentarze