Makaron z nerkowcami

Co potrzebujesz ?

  • 0,5 małej cebulki
  • 1 niewielki plaster schabu (około 100g) można go całkowicie pominąć lub zamienić na tofu
  • łyżka sosu sojowego
  • 40g nerkowców
  • 150ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
  • łyżka wody
  • 30ml mleka kokosowego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki curry
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie chili
  • 200g dowolnego makaronu
  • czarny sezam
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

1.Umyty schab pokroić w cieniutkie paseczki, zalać łyżką sosu sojowego i odstawić do lodówki na 30 min. Następnie wrzucić go na rozgrzany olej kokosowy, dodać pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i podsmażyć do momentu gdy mięso się dokładnie zetnie.

2. Do tak przygotowanego mięsa wlać passatę pomidorową/pomidory z puszki, zblendowane z łyżką wody orzechy nerkowca,kurkumę, curry i całość chwilę dusić do momentu zgęstnienia sosu. Pod sam koniec wlać mleko kokosowe i dusić jeszcze z 1-2min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chili. Podawać z ugotowanym makaronem.

Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja




    Call Now Button