Makaron z nerkowcami
Co potrzebujesz ?
- 0,5 małej cebulki
- 1 niewielki plaster schabu (około 100g) można go całkowicie pominąć lub zamienić na tofu
- łyżka sosu sojowego
- 40g nerkowców
- 150ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki
- łyżka wody
- 30ml mleka kokosowego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki curry
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie chili
- 200g dowolnego makaronu
- czarny sezam
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
1.Umyty schab pokroić w cieniutkie paseczki, zalać łyżką sosu sojowego i odstawić do lodówki na 30 min. Następnie wrzucić go na rozgrzany olej kokosowy, dodać pokrojoną w drobniutką kostkę cebulę i podsmażyć do momentu gdy mięso się dokładnie zetnie.
2. Do tak przygotowanego mięsa wlać passatę pomidorową/pomidory z puszki, zblendowane z łyżką wody orzechy nerkowca,kurkumę, curry i całość chwilę dusić do momentu zgęstnienia sosu. Pod sam koniec wlać mleko kokosowe i dusić jeszcze z 1-2min. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie chili. Podawać z ugotowanym makaronem.
Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia
Ostatnie wpisy
Kategorie
Tagi
ciasto
ciasto korzenne
daktyle
domowa granola
domowa nutella
domowe wypieki
fit sernik
fit wypieki
granola
kostki kokosowe
mąka
mąka migdałowa
nutella
orzechy
orzechy laskowe
owsianka
pieczenie bez mąki
proste wypieki
przepis
sernik
sernik bez pieczenia
sernik na zimno
sernik z orzechów
szarlotka
wypieki
zdrowe śniadanie
śniadanie
Najnowsze komentarze