CIASTO SNICKERS
Co potrzebujesz?
Spód ciasta:
- 100 g herbatników
- 20 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Krem:
- 50 g czekolady deserowej
- 150 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
Masa:
- 2 garście orzechów
- 90 g cukru
- 60 ml śmietany 30%
- 50 g masła
Polewa:
- 70 g czekolady deserowej
- 1 łyżka masła
- 20-30 ml śmietany 30%
Przepis na formę o średnicy 18 cm
Przygotowanie
Spód ciasta
Blendujemy herbatniki. Masło roztapiamy z czekoladą i dodajemy do ciastek. Spód formy wykładamy papierem, a następnie wsypujemy ciastka. Ugniatamy i wstawiamy do lodówki.
Krem
Śmietanę podgrzewamy, ale tak, żeby się nie zagotowała. W misce kruszymy czekoladę i zalewamy śmietaną. Mieszamy i odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Wystudzoną masę miksujemy z mascarpone i wykładamy na spód.
Masa
Cukier roztapiamy na suchej patelni. Nie mieszamy, ale równocześnie uważamy, żeby się nie przypalił. Gdy cukier się rozpuści i zarumieni, dodajemy masło i śmietankę. Jeśli jest za gęste, dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietanki. Mieszamy i wrzucamy orzechy. Studzimy i wykładamy na krem.
Polewa
Roztapiamy czekoladę z resztą składników i polewamy po górze. Jeśli czekolada słabo się roztapia, dodajcie więcej masła lub śmietanki. Z wierzchu posypujemy orzechami i gotowe.
Smacznego!
Przepis autorstwa @cossiegotuje
Najnowsze komentarze