Ciasto jogurtowe z żurawiną
Co potrzebujesz ?
- 6 łyżek żurawiny (ciętej) d-nuts
- 3 jajka (w temperaturze pokojowej)
- 3/4 szklanki cukru
- otarta skórka z cytryny
- 300 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła
- 250 g jogurtu naturalnego
- tabliczka białej czekolady
Przygotowanie:
1.3 łyżki żurawiny zalać spirytusem i odstawić do nasiąknięcia.
2.Do 3/4 szklanki cukru dodać 3 jajka w temperaturze pokojowej i ubijać na puch, przez ok 5- 7 min.
3.Dodać do masy otartą skórkę z cytryny i wymieszać.
4.Dodać do masy 300 g przesianej mąki , 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 50 g rozpuszczonego 5.przestudzonego masła oraz 250 g jogurtu naturalnego . Wymieszać.
6.Na koniec roztopić w kąpieli wodnej pół tabliczki białej czekolady i dodać do masy wraz z odciśniętą z alkoholu żurawiną. Wymieszać.
7.Gotową masę przelać do keksówki 20 cm x 7 cm, wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego do180°C. Piec przez ok 50 min .
8.Wystudzone ciasto oblać polewą przygotowaną z połowy tabliczki białej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej, z łyżką jogurtu naturalnego i obsypać pozostałą żurawiną.
Smacznego!
Przepis autorstwa @pyszna_codziennosc
Najnowsze komentarze