Chrznowe pulpeciki

Co potrzebujesz ?

  • 3 białe kiełbaski surowe
  • 200ml mleka
  • 40g masła
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej/pszennej
  • 60ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki chrzanu (jeśli lubicie ostre dajcie więcej)
  • sól i pieprz do smaku
  • garść suszonej żurawiny
  • gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

1. Kiełbasę wyjąć z osłonek, wymieszać w misce i uformować pulpeciki po czym przesmażyć je na patelni i odstawić na bok.

2.W garnku rozpuścić masło po czym dodać do niego mąkę kukurydzianą i dosłownie chwilę razem podsmażyć na małym ogniu. Następnie do tak przygotowanej zasmażki wlać mleko wymieszane ze śmietaną oraz chrzanem i energicznie mieszać trzepaczką do zgęstnienia. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.

3.Na dno naczynka żaroodpornego wylać sos chrzanowy i posypać go suszoną żurawiną po czym ułożyć na nim przygotowane wcześniej pulpety a wierzch udekorować gałązka rozmarynu i całość włożyć do nagrzanego piekarnika do 180°C (góra-dół) na 35-40 min.

Przepis autorstwa @fit_gosiasamosia

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja




    Call Now Button