BABKA PISTACJOWA

Co potrzebujesz?

  • 4 jajka
  • 250 g margaryny
  • 0,5 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 serek waniliowy
  • 1 duża garść pistacji Dnuts (niesolonych)
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem oraz sokiem z cytryny. Kolejno dodajemy margarynę i ucieramy, aż masa będzie pulchna. Pod koniec dodajemy śmietanę, serek, mąkę i proszek.

Do osobnego naczynia dodajemy garść pistacji Dnuts, 3 łyżki gorącej wody i 2 łyżki cukru. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy do ciasta. Białka ubijamy i lekko mieszamy z ciastem.

Pieczemy w wysmarowanej formie w 170 stopniach (góra — dół) około 1,5 godziny. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest w środku sucha. Jeśli tak, babka jest gotowa.

Smacznego!

Przepis autorstwa
@cossiegotuje

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja




    Call Now Button