BABKA PISTACJOWA
Co potrzebujesz?
- 4 jajka
- 250 g margaryny
- 0,5 kg mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- sok z połowy cytryny
- 1/2 szklanki śmietany 18%
- 1 serek waniliowy
- 1 duża garść pistacji Dnuts (niesolonych)
- 3 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem oraz sokiem z cytryny. Kolejno dodajemy margarynę i ucieramy, aż masa będzie pulchna. Pod koniec dodajemy śmietanę, serek, mąkę i proszek.
Do osobnego naczynia dodajemy garść pistacji Dnuts, 3 łyżki gorącej wody i 2 łyżki cukru. Wszystko miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy do ciasta. Białka ubijamy i lekko mieszamy z ciastem.
Pieczemy w wysmarowanej formie w 170 stopniach (góra — dół) około 1,5 godziny. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest w środku sucha. Jeśli tak, babka jest gotowa.
Smacznego!
Przepis autorstwa
@cossiegotuje
Ostatnie wpisy
Kategorie
Tagi
ciasto
ciasto korzenne
daktyle
domowa granola
domowa nutella
domowe wypieki
fit sernik
fit wypieki
granola
kostki kokosowe
mąka
mąka migdałowa
nutella
orzechy
orzechy laskowe
owsianka
pieczenie bez mąki
proste wypieki
przepis
sernik
sernik bez pieczenia
sernik na zimno
sernik z orzechów
szarlotka
wypieki
zdrowe śniadanie
śniadanie
Najnowsze komentarze