Aromatyczny krem z dyni

Co potrzebujesz?
    •    800 g miąższu z dyni
    •    1 cebula
    •    2 ząbki czosnku
    •    250 g ziemniaków
    •    2 łyżki oliwy
    •    szczypta ostrej papryki
    •    1 łyżeczka kurkumy
    •    1 łyżeczka curry
    •    1 łyżeczka imbiru (startego, świeżego)
    •    1 puszka mleczka kokosowego
    •    1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
    •    oliwa dyniowa

Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę oliwy i podsmaż pokrojoną cebulkę (żeby szybciej się zeszkliła, możesz ją odrobinę posolić). Dodaj czosnek, a następnie wrzuć przygotowaną dynię i ziemniaki. Całość smaż przez około 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę, imbir, curry oraz kurkumę. Wymieszaj. Gdy wszystko się ze sobą połączy, do garnka wlej bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw na ok. 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem, dodając w trakcie blendowania mleczko kokosowe. Podawaj z prażonymi pestkami z dyni i kleksem z oliwy dyniowej.

Zapraszamy do kontaktu

Szybka reklamacja




    Call Now Button