Co potrzebujesz?
• 800 g miąższu z dyni
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 250 g ziemniaków
• 2 łyżki oliwy
• szczypta ostrej papryki
• 1 łyżeczka kurkumy
• 1 łyżeczka curry
• 1 łyżeczka imbiru (startego, świeżego)
• 1 puszka mleczka kokosowego
• 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego
• oliwa dyniowa
Przygotowanie:
Dynię i ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Do garnka wlej odrobinę oliwy i podsmaż pokrojoną cebulkę (żeby szybciej się zeszkliła, możesz ją odrobinę posolić). Dodaj czosnek, a następnie wrzuć przygotowaną dynię i ziemniaki. Całość smaż przez około 5 minut, ciągle mieszając. Dodaj przyprawy: sól, pieprz, paprykę, imbir, curry oraz kurkumę. Wymieszaj. Gdy wszystko się ze sobą połączy, do garnka wlej bulion, przykryj i zagotuj. Zmniejsz ogień i pozostaw na ok. 15 minut. Gdy warzywa będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem, dodając w trakcie blendowania mleczko kokosowe. Podawaj z prażonymi pestkami z dyni i kleksem z oliwy dyniowej.
Najnowsze komentarze